Autóval Krk szigetére: Hogyan kerülhető el a drága autómentés

Autóval Krk szigetére: Hogyan kerülhető el a drága autómentés

A horvátországi Krk sziget kétségtelenül az Adriai-tenger egyik gyöngyszeme. A lenyűgöző tengerpart, azonfelül a mesés strandok miatt sok turista választja úti céljául. Azonban, ahogy mondani szokás, a paradicsom ára saját hibáinknak is köszönhető. Az alábbi történetben arról lesz szó, hogyan vált egy egyszerű autózás Krk szigetére egy káosztól terhes kalanddá, amelyben a gépkocsi részecskeszűrője vált a baj okozójává.

A vágyott úticél

A Krk sziget a horvát tengerpart ékköve, és az emberek szerte a világból áramlanak ide, hogy élvezzék a sziget varázslatát. A családunk sem volt kivétel, mivel régóta terveztük, hogy egy autós kirándulást tegyünk ide.

A hűséges társunk

Az autónk, egy hűséges társunk már évek óta. Bíztunk benne, hogy képes lesz elvinni minket a célunkhoz, aztán haza. Azonban ahogy kiderült, egy apró, ámde kritikus részegység nem bírta a terhelést.

Az utunk során hirtelen füstös szag terjengett az autó belsejében. Az ablakot lehúztam és az első pillantásra szokásos, csodálatos horvát tájat láttam a horizonton. Azonban egy második szippantás után világossá vált, hogy valami nincs rendben. Az autó füstszaga kezdett erősödni, majd az ereimben megfagyott a vér.

Az autó hirtelen megállt, a motor durrogott, majd nem akart továbbmenni. Az autópályán vesztegeltünk, de éreztük, hogy a baj egyértelműen nagyobb, mint gondoltuk.

Az egyetlen reményünk egy helyi autómentő volt. Hívtuk őket, és kiderült, hogy csak egy pár kilométerre voltak tőlünk. Gyorsan érkeztek, az autónk felkerült a vontatóra, és mi pedig a sofőrrel együtt utaztunk a szervizbe.

A szervizben kiderült, hogy az autónk problémáját a részecskeszűrő okozta. Ez felelős az autó környezetbarát működéséért, továbbá a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért. A részecskeszűrő eldugult, és ez okozta a füstös szagot, aztán az autó leállását. A meghibásodásnak a szerelő szerint a lefalazott EGR szelep az oka, amiről igazából ezidáig nem is tudtun. Nagy valószínűséggel az előző tulajdonos vagy az autókereskedő végezte el ezt az illegális módosítást a gépkocsin.

A rossz hír az volt, hogy a részecskeszűrő cseréje rendkívül drága, és hosszú ideig tartott míg beszerezték. Az úton lévő helyzetünk miatt nem volt más választásunk, mint vállalni a javíttatást.

Tanulság: Hogyan kerülhető el a hasonló probléma

Az autónk problémája végül egy egyszerű karbantartási feladatból fakadt. A részecskeszűrő idővel eltömődhet a lerakódó szennyeződések miatt. Amennyiben a részecskeszűrő tisztítás nem valósul meg rendszeresen, vagy nem cserélik ki időben, akkor súlyos motorproblémákhoz vezethet.

Az autózás Krk szigetére tervezett kirándulásunk végül sokkal drágább lett, mint azt valaha is gondoltuk volna. A gépkocsi részecskeszűrőjének eldugulása miatti problémával szembesülni sosem kellemes, de legalább megtanultuk a leckét. Az autók rendszeres karbantartásával elkerülhető az ilyen típusú probléma. A Krk sziget szépségét érdemes megtapasztalni, de ne hagyjuk, hogy az autónk problémái elrontsák az élményt.