KRK Sziget és Cizici

Krk Horvátország legnagyobb szigete, holtversenyben Cres-sel. Hossza 38 km, legnagyobb szélessége 13 km.
Az Adriai tenger északi részén, a Kvarner öbölben helyezkedik el. Budapesttől kb. 550 km, 5-6 óra alatt könnyedén megközelíthető.

Éghajlata mérsékelt és enyhe mediterrán, a levegő nyári átlaghőmérséklete 26°C , a tenger középhőmérséklete a nyári hónapokban 23°C-nál magasabb. Európa legnaposabb részei között tartják számon évente 2500 napos órával.

A szigetre a bejutás a világ második leghosszabb (1430 m) betonhídján történik. Krk sziget teljes egésze autóval, robogóval könnyedén bejárható. Eldugott öblei, homokos/kavicsos/sziklás partjai változatos strandolást tesznek lehetővé. A vizisportok kedvelői számtalan lehetőséget találhatnak kedvtelésükhöz (búvárbázisok, hajóbérlési lehetőségek, SUP bérlés, horgászat, stb…). Azoknak, akik nem elégszenek meg a strandolás és a vizi sportok nyújtotta örömökkel a sziget gazdag történelme és látnivalói adnak lehetőséget a kikapcsolódásra.

KRK erőd

Krk sziget az i.e. 10. századtól lakott. Fővárosát, Krk várost (eredeti nevén Curicum) a Rómaiak alapították. A város mindamellett, hogy a sziget közigazgatási, üzleti és oktatási központja, kedvelt kiránduló cél is: belvárosa egy erődítmény, amelyet városfal vesz körbe.
A falakon belül megtekinthető a Többszőgű bástya (15. század) a parton és a régi Tanácsháza (16. század) a város főterén. Legismertebb motívuma a Székesegyház, amely az 5. században épült.

Krk a középkorban az irodalom és írásbeliség fellegvára volt, valószínűleg emiatt (is) találták meg itt 1851-ben a horvát nyelv legrégebbi írásos emlékét, a Baskai kőtáblát (i.sz.1100 körül), melynek másolatát meg lehet tekinteni Baskán. Eredetijét Zágrábban a Horvát Tudományos Akadémián őrzik.
Érdemes ellátogatni Vrbnikbe, amely település sziklafalon épült és amelyet szőlőskertek vesznek körül. Szőlője őshonos, csak Krk borvidéken, a Vrbnicka mezőn termesztik és a Zlahtina minőségi száraz fehérbor készül belőle. Ez egy könnyed és frissítő bor, virág és gyümölcsízzel, fogyasztása kecskesajthoz, halakhoz, fehér húsokhoz ajánlott.

A sziget további kedvelt látványossága a Biseruljka cseppkőbarlang (Rudine település). Az 1800-as évek második felében fedezték fel a 110 m hosszú barlangot, amelynek legmélyebb pontja 12 méterrel a föld felszíne és 53 méterrel a tenger szintje alatt van. Neve igazgyöngyöt jelent. Cseppkő díszei között kalcit kristályok, stalagmitok és stalagitok találhatóak. Hőmérséklete 15°C, a levegő páratartalma 95 %-os. A barlangban a barlangi medve csontvázát is felfedezték, faunájában denevérek, csigák, pókok és egy egyedülálló rákfaj is megtalálhatóak.

A kirándulásban, strandolásban, nyaralásban elfáradt turistákat számtalan remek étterem várja a tenger gyümölcseivel, jellegzetes szláv ételekkel, könnyed borokkal.

Ciziciről röviden

Krk sziget északkeleti részén helyezkedik el ez a csendes kis település, közvetlenül a Soline öböl partján. Az öböl érdekessége, hogy a tenger itt rendkívül sekély, ezért melegebb is, a strandszezon kitolódik. Kisgyerekes családok számára ideális nyaralóhely, hiszen partja aprókavicsos vagy homokos. A Soline öböl egyik része, a Meline-öböl gyógyhatású iszapjáról híres, ez a település közvetlen közelében található.
Maga a település kimondottan a nyári hónapokban népesedik be, az őszi-téli időszakban mindössze kb. 150-en lakják.

Cizici Horvátország

A falu látnivalókban nem bővelkedik, érdemes megnézni a régi mosóházat a ’Perilo’-t, az ennek a közelében lévő ’Mala Stean’ pincét és a Szent Anton kápolnát.

A kikötő közvetlen közelében, a part menti sétányon megtalálunk mindent, amire a nyaralás alatt szükségünk lehet: éttermek, bárok, kávézók, pékség, fodrász, ajándékbolt várja a turistákat. A településen állandó jelleggel üzemel egy kis bolt is, ahol az alapvető élelmiszerek megvásárolhatóak, de nagyobb bevásárlást érdemesebb a néhány km-re található Plodinéban elintézni.

KRK híd

Minden nyáron megrendezik a kikötőben a Halászfesztivált, melynek keretén belül az odalátogatók finomabbnál finomabb tengeri herkentyűket kóstolhatnak valamint élőzenére táncolhatnak éjszakába nyúlóan.
A települést elhelyezkedéséből adódóan több turistaút is körülveszi, a vendégek kellemes sétákat tehetnek a környező árnyas erdőkben.

Vállalkozó szelleműek biciklitúrára is indulhatnak bérelhető biciklivel, bár az a falu tekintetében kicsit merész vállalkozás, hiszen egy viszonylag meredek domboldalon helyezkedik el.